14. 3. 2011

Past požitku a jak z ní uniknout

Toto je můj přepis a překlad přednášky Dr. Alana Goldhamera, s minimálnimi úpravami pro větší srozumitelnost. Podle mého názoru je to naprosto fascinující prezentace, která je skvělým úvodem k problematice opravdového zdraví. Pan Goldhamer má poněkud svérázný smysl pro humor, který v psané formě tolik nevynikne, ale je příjemným osvěžením jinak závažného textu. Tento příspěvek je trochu delší – je to tak ekvivalent 10 stránek A4, ale opravdu se vyplatí ho přečíst.



To, co se teď dozvíte, s vámi možná trošku zamává.

Existují důvody, proč je tolik lidí v dnešní společnosti nezdravých a nešťastných. Abychom je odhalili, musím se podívat, co vlastně jakožto lidské bytosti jsme. Když se podíváme na naše DNA, je prakticky shodné s DNA našich předků. I naše mozky jsou prakticky identické.
Co je však velmi rozdílné od dob našich předků, je prostředí, ve kterém žijeme. Změnili jsme ho, a změnili jsme ho dramaticky. V dobách našich předků bylo ze všeho nejdůležitější přežití – sníst dostatek potravy, a nenechat se sníst. To byl největší problém. Většina našich předků v tomto ohledu dokonce neobstála a zemřela. Ve většině historie našeho druhu na celé planetě žilo pouhých 50.000 lidí. Byly doby, kdy náš druh téměř vyhynul, protože bylo extrémně těžké získat dostatek potravy. Nicméně, našemu druhu se nějak povedlo přežít. A přežili jsme hlavně díky tomu, že máme unikátní schopnost adaptace:
  • Nástroje: 1 milion let
  • Oheň: 500 tisíc let
  • Jazyk: 100 tisíc let
  • Zemědělství: 10 tisíc let
  • Tisk: 600 let
  • Věda: 400 let
  • Průmyslová revoluce: 200 let
Můžeme používat nástroje.

Oheň jsme pro úpravu potravy a teplo a bezpečí používali ještě předtím, než jsme byli lidmi ve své současné podobě.

Pravděpodobně nejmocnější nástroj, jaký naše planeta kdy spatřila, je náš jazyk. Jazyk nám umožňuje něco, co žádní jiní živočichové nedokážou dělat sofistikovaným způsobem: Sbírat a předávat informace. Někdo celý život sbírá vědomosti a schopnosti, a za pouhých pár minut můžeme získat moc jeho poznatků – stačí, abychom poslouchali, co nám říká. Později, díky knihtisku, ani nemusel být fyzicky přítomen.

Narazili jsme však na problém. Lidé hodně mluvili a zapisovali informace. Ale to, že někdo něco řekl nebo napsal, ještě neznamenalo, že je to pravda – o nic víc, než dnes. Potřebovali jsme systém na rozlišení faktu a výmyslu. Jednou z našich přirozených vlastností je bohužel špatné přiřazování příčin a následků. Vymysleli jsme tudíž vědecký systém. Není to kompletní systém, a nezodpovídá na všechny otázky, ale pomáhá nám odlišit výmysly od skutečností.

Další velký krok byla průmyslová revoluce, před pouhými 200 lety. Tenhle vývoj zapříčinil enormní množství změn, včetně průmyslového zpracování potravin.

Teď vám řeku o následcích některých z těchto lidských inovací…

Celý článek zde: http://www.opravdovezdravi.cz/ 



 

Žádné komentáře:

Okomentovat