14. 3. 2011

Možnosti a šance na nalezení mimozemského života

Před několika dny vyvolal celosvětový poprask jeden ze zaměstnanců NASA, který s vážnou tváří oznámil, že se mu podařilo nalézt mimozemský život v meteoritu. Jeho studii záhy odborná veřejnost odsoudila. Jaké jsou vlastně nyní naše možnosti na nalezení mimozemského života?

V pátek 4. března zveřejnil Richard Hoover (Marshall Space Flight Center, NASA) svou studii, ve které tvrdí, že se mu podařilo v meteoritu nalézt stopy mimozemského života. Fosilie sinic se měly nacházet v uhlíkatých meteoritech, tzv. chondritech. Konkrétně se jedná o druh s označením CI1, který je velmi vzácný. Hoover zkoumal tři z nich. Uvádíme název, rok a místo dopadu a celkovou hmotnost nalezených fragmentů:
       Alais, 1806; Francie; 6 kg
       Ivuna, 1938; Tanzanie; 0,705 kg
       Orgueil, 1864; Francie; 14 kg


Vždyť on není ani doktor, paninko
Jedná se o meteority, které jsou pozůstatkem nejstaršího materiálu, z něhož vznikla Sluneční soustava. Ačkoli v těchto meteoritech nalezneme organické látky i vázanou vodu, pravděpodobnost existence dávného života v těchto kosmických poutnících není valná.

Nechceme se pouštět do složitých biologických rozborů nejnovější studie. Pokud vás toto téma zajímá, můžete si přečíst vyčerpávající článek Tomáše Petráska na webu Vzdalenesvety.cz.

Hooverova práce byla během několika hodin ostatními vědci rozcupována na kousky. Problémem číslo jedna je fakt, že mikrofosilie lze obvykle jen těžko rozeznat od běžného anorganického materiálu. Hoover navíc své objevy mimozemského života předkládá pravidelně jednou za několik let.

Tentokrát vydal článek na webu Journal of Cosmology a mnoho astrobiologů tento článek dost ostře napadlo. Jeden ze zaměstnanců Astrobiologického institutu NASA (NAI) ho označil za...

Celý článek zde: http://vtm.zive.cz/ 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat