5. 3. 2011

Vivat Matrix?

V hriešne dobrom lesklom časopise pre ženy, ktorý som si kúpila, aby som sa snobsky zorientovala v módnych trendoch jar/leto 2011, spokojne si listujúc časopisom vo vani a snívajúc o všetkých tých krásnych veciach, som sa začítala do zaujímavého článku. Článok opisoval prácu troch Sloveniek v spoločnosti Google, a dozvedela som sa, aký skvelý, obzvlášť ku ženám ústretový zamestnávateľ táto spoločnosť je. Genderová rovnosť je úžasný moderný mýtus, avšak to, čo som si prečítala mi vyrazilo dych hneď keď som prestala neveriaco krútiť hlavou.

Áno, v práci trávime mnoho hodín, čím trpí náš osobný život, rodinný život, zdravie a vzťahy všeoecne. Toto ale neplatí pre zamestnancov spoločnosti Google. Ttáto skvelá spoločnosť umožňuje v rámci Googleplexu svojim zamestnancom to, že svoje pracovisko vôbec nemusia opustiť. Okrem technologicky skvelých kancelárii sa v areáli nachádza fitness, obchody, reštaurácie, lekár, škôlka pre deti … dokonca spoločnosť na rozdiel iných korporácii víta, ak mladí ľudia pracujúci pre Google vytvoria páry. Hm, čo už len môže byť krajšie ako Google rodinka v Googleplexe. Naviac mi tento systém vôbec nepripomína sektu. Ale irónia bokom. Teraz mi ide o najnovší patent Googlu, ktorý slúži na rozpoznávanie tvári ľudí.

O patente som sa dozvedela na stránke sme.sk, ale už tradične som sa pre podrobnosti obrátila na čo najpôvodnejší zdroj a pri písaní tohoto článku budem čerpať z: http://www.pcworld.com/

Spoločnosť Google si dala v Európe zapísať patent na používanie rozpoznávania odfotografoaných tvári v kombinácii so sociálnymi sieťami, čo umožní vyhľadávanie výsledkov na Google na základe (vášho) obrázku. Môže to fungovať nejak tak, že ktokoľvek, kto si vás na ulici odfotí mobilom s touto novou aplikáciou, bude môcť zahájiť vyhľadávanie podľa obrázku a v podľa toho, nakoľko ste na aktívni vo virtuálnom svete, získa vaše meno, prípadne nick-y a ďalšie informácie už na základe obyčajného pôvodného obrázku.

Ak sa vám toto zdá nepravdepodobné, tak asi neviete, že od roku 2009 existuje a je využívaná služba Google Googles, čo je aplikácia na vyhľadávanie pre mobilné telefóny, ktorá umožňuje užívateľom odfotiť si nejaké miesto a potom to zadať do vyhľadávania a získať informácie podľa potreby. Užívateľ nezadá do vyhľadávača slovo, jednoducho si otvorí túto aplikáciu v mobile, odfotí čo potrebuje a počká na výsledky hľadania. Naviac od augusta 2010 má spoločnosť Google vo svojom portfóliu aj aplikáciu like.com, čo je obdobná vyhľadávacia srandička ako tá predošlá, len je používaná na nakupovanie. Do políčka na vyhľadávanie nahráte obrázok a smart phone alebo múdry telefón so stiahnutou aplikáciou vám hneď dohľadá kde a za koľko danú vec kúpite.

Úryvok z patentu novej, tváre identifikujúcej aplikácie uvádza, že na základe obrázku bude vedieť vyhľadať jedno alebo napribližnejšie podobné meno človeka na obrázku. Potom, čo vizuálna požiadavka spáruje obrázok a meno či mená, napojí sa na komunikačné aplikácie a sociáne siete, ba dokonca aj aplikácie kalendárov a iných podporujúcich aplikácii, ktoré umožnia vytvoriť zoznam potenciálnej identity odfoteného človeka.

O tom, čo spoločnosť Google hovorí o ochrane súkromia vôbec nebudem písať, pretože si myslím, že je to úplne jedno čo tvrdia v tlačovej správe. Pôvodná autorka tohoto neautorsky preloženého a kráteného textu uvádza niekoľko najväčších rizík, spojením s uvedením novej aplikácie. Diktátori a ich rezimy už majú skúsenosť s identifikáciou odporcov režimu pomocou skutočných mien a fotografií na sociálných sietiach. Napríklad pri protestoch v Iráne v roku 2009 vládou poverený pracovník prešiel fotografie na Flickr-i a zozbieral fotografie protestujúcich, publikoval ich na vládných web stránkách a neznáme tváre zakrúžkoval červenou. Takže odteraz bude ešte jednoduchšie identifikovať a prenasledovať disidentov či politických odporcov.

Môžeme namietať, že nás sa to netýka, v Európe nemáme revolúcie ani občianske vojny. Avšak koľko ohrdnutých milencov či mileniek, môže zneužiť túto aplikáciu v našom akože civilizovanom svete na prenasledovanie objektu svojho záujmu? Koľko zamestnávateľov môže odteraz jednoducho špehovať svojich zamestnancov a vytvoriť si mapu ich pohybu? A kriminálnici, vydierači – tí sa tiež určite zaplesajú.

Chápem, doba sa mení a vývoj nezastavím. Rada by som platne a aktívne vyjadrila svoj odpor ku praktikám tejto spoločnosti, ale hoci na googli nemám ani poštu gmail, používam google na dohľadávanie informácii na internete. Moja občianska uvedomelosť dostáva nafrak. A stokrát mi môže byť odporná klamavo pozitívna a hravá verejná sebaprezentácia spoločnosti Google, ktorá si cielene a konzistentne buduje svoj imidž priateľskej spoločnosti a férového zamestnávateľa – napríklad aj cez nenápadné podprahové články v ženských časopisoch, zatiaľčo na strane druhej umožňuje špehovať ľudí a naviac v skrytosti buduje svoje impérium v takmer každej mysliteľnej industriálnej sfére. Zisťujem, že neviem ako z kruhu von. Vivat Matrix!

Převzato: http://terrafina.wordpress.com/
(http://dolezite.sk/

Žádné komentáře:

Okomentovat