27. 2. 2011

Tajemný rukopis



Neví se, kdo ho napsal a nikdo ho neumí přečíst

Je to asi nejzáhadnější rukopis, jaký byl kdy nalezen. Neví se, kdo ho napsal a nikdo ho neumí přečíst. Je plný podivných kreseb a poznámek v neznámém jazyce. Říká se mu Voynichův rukopis.

Spekulace připouštějí všechno od falzifikátu vyrobeného jen tak pro zábavu, přes poznámky neznámého génia na úrovni Leonarda da Vinci, po poznámky mimozemšťanů. Odborníci na Arizonské univerzitě se pokusili alespoň rozlousknout jeden základní oříšek, kdy byl vlastně napsán. Původně se vědci domnívali, že v 16. století. Jenže radiokarbonová měření týmu vedeného Gregem Hodginsem ukázala, že...

Celý článek zde: http://www.national-geographic.cz 

1 komentář:

  1. DOPORUCUJI VELMI ZAJIMAVY TITUL, KTERY prave vychází ve vyd. CAD PRESS:
    VOYNICHUV RUKOPIS / Nejzáhadnější kniha světa - české vydání.
    První kompletní faksimilní vydání nejtajemnější knihy světa, Voynichova rukopisu, jenž mnozí odborníci považují za „Svatý grál historické kryptografie“ (a který inspiroval i Dana Browna k jeho bestselleru Ztracený symbol), doplněné obsáhlou úvodní studií renomované badatelky a záhadoložky Jitky Lenkové.
    Tajemný rukopis, nad nímž si lámou hlavu filologové, kryptografologové i amatérští luštitelé celého světa už přinejmenším 100 let (od r. 1912, kdy jej nalezl americký sběratel Wilifrid M. Voynich v jezuitském klášteře v italském Frascati). Zatím neúspěšně. Nikdo nebyl dosud schopen jednoznačně dešifrovat jedinou stránku, vysvětlit jediné vyobrazení ... přestože se o odhalení jeho tajemství pokoušejí nejhloubavější mozky planety. ... O jeho původu a účelu existuje více teorií, než kolik má stran. Někteří badatelé jej považují za magický grimoár, středověkou čarodějnickou knihu, jiní za babylonský okultní spis, alchymicko-astrologickou příručku či zašifrované poselství mudrců Atlantidy nebo Plejáďanů, další věří, že jde o legendární Necronomicon Abdula al-Hazreda, denník Leonarda da Vinci anebo dílo Rogera Bacona ... Hlavní teorie a hypotézy, společně se souhrnem známé historie rukopisu a jeho zkoumání od 15. století, předkládá právě tato kniha, jež zároveň obsahuje i první publikovanou verzi kompletního faksimile Voynichova rukopisu.
    Ackoliv VOYNICHUV RUKOPIS predstavuje celosvetovy fenomen a vsichni, kdo se zajimaji o oblast tajemna, zahad, mystiky ci kryptografie - jakoz i znacna cast ostatnich ctenaru - o nem prinejmensim jiz slyseli, cetli anebo videli nejaky tv-dokument, lze predpokladat, ze urcita cast komercnich "knihkupcu" o nem nema zdani a nesleduje ani knizni aktuality. Uvital bych, pokud byste nam mohli pomoci pri zviditelneni teto publikace a zverejnit aspon strucnou informaci na Vasich strankach, resp. sdilet anotaci na FB atd.

    detail / ukazky: http://www.cadpress.sk/voynichuv_rukopis.htm
    video-info o VOYNICHOVE RUKOPISU: http://www.youtube.com/watch?v=KmLy0TQSHQU
    PRI UHRADE PREDEM NEJSOU UCTOVANY POSTOVNI POPLATKY!
    Prima objednavka pres eshop: http://www.cadpress.cz/cadpress/eshop/0/0/5/7491-VOYNICHUV-RUKOPIS

    OdpovědětVymazat